Φοβίες: όταν η καθημερινότητα δυσκολεύει την ζωή μας

2014-01-28 12:46

Φόβοι και φοβίες

Κάθε άνθρωπος καθημερινά έχει να αντιμετωπίσει κάποια κατάσταση που φοβίζει ή τρομάζει π.χ. ένας ετήσιος οδοντριατικός έλεγχος. Για τους περισσότερους ανθρώπους, αυτοί οι φόβοι είναι ελάχιστης σημασίας. Παρόλα αυτά, όταν οι φόβοι γίνονται τόσο σοβαροί και έντονοι που προκαλούν τεράστια ανησυχία και παρεμβαίνουν στην κανονική ζωή του ατόμου, τότε ονομάζονται φοβίες. Τα καλά νέα είναι ότι οι φοβίες είναι διαχειρίσιμες και θεραπεύσιμες. Διάφορες στρατηγικές αυτοβοήθειας σε συνδυασμό με μια ολοκληρωμένη θεραπευτική παρέμβαση μπορούν να βοηθήσουν το άτομο να ξεπεράσει τους φόβους του χωρίς αυτοί να δυσκολεύουν την καθημερινότητα του.

 

Τι είναι οι φοβίες;

Η φοβία είναι ένας έντονος φόβος για κάτι που, στην πραγματικότητα, θέτει ελάχιστα ή καθόλου το άτομο σε πραγματικό κίνδυνο. Οι πιο συνηθισμένες φοβίες περιλαμβάνουν καταστάσεις όπως κλειστούς χώρους, ύψη, οδήγηση σε εθνική οδό, έντομα, φίδια, και βελόνες. Ωστόσο, μπορούμε να αναπτύξουμε φοβίες πρακτικά για το οτιδήποτε. Οι περισσότερες φοβίες αναπτύσσονται κατά την παιδική ηλικία, αλλά μπορούν επίσης να εμφανιστούν και στην ενήλικη ζωή.

Αν έχετε μια φοβία, ίσως έχετε συνειδητοποιήσει ότι ο φόβος σας είναι παράλογος. Παρόλα αυτά δεν μπορείτε να ελέγξετε τα συναισθήματά σας. Η σκέψη και μόνο του αντικειμένου ή της κατάσταση μπορεί να σας δημιουργεί έντονο άγχος. Το άγχος μπορεί αυτόματα να μετατραπεί σε τρόμο όταν το άτομο έρθει αντιμέτωπο με την φοβία του. Η εμπειρία είναι τόσο έντονη και αγχωτική που το άτομο κάνει τα πάντα για να αποφύγει το αντικείμενο ή την κατάσταση που τον ενοχλεί, προβαίνοντας ακόμη και σε σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής του. Αν, για παράδειγμα, κάποιος αντιμετωπίζει κλειστοφοβία, μπορεί να απορρίψει μια συμφέρουσα προσφορά εργασίας, αν αυτή η δουλειά προυποθέτει την χρήση ασανσέρ για να φτάσει κάποιος στο γραφείο του.

Η κατανόηση της φοβία σας είναι το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι οι φοβίες είναι συνηθισμένες και θεραπεύσιμες, ακόμη και αν συχνά το συναίσθημα είναι έντονο και δυσβάσταχτο.

 

Πότε να αναζητήσω βοήθεια;

Εάν η φοβία σας δεν επηρεάζει πραγματικά την ζωή σας, πιθανώς δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αν όμως επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την καθημερινότητα σας, δυσκολεύοντας απλές συνηθισμένες δραστηριότητες, τότε ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή να αναζητήσει κάποιος επαγγελματική βοήθεια. Θα πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά το ενδεχόμενο θεραπείας εάν η φοβία σας:

  • Προκαλεί έντονο φόβο, άγχος και πανικό που ''παγώνουν'' τις αντιδράσεις σας.
  • Συνειδητοποιείτε ότι ο φόβος σας είναι υπερβολικός και παράλογος.
  • Αποφεύγετε συχνά ορισμένες καταστάσεις, μέρη, ή αντικείμενα λόγω της φοβίας σας.
  • Σας προκαλεί σημαντικές δυσκολίες και δυσφορία στην καθημερινή σας ρουτίνα.
  • Βιώνετε την συγκεκριμένη φοβία για τουλάχιστον έξι μήνες.


Ποια είναι η καλύτερη θεραπεία;

Όταν πρόκειται για φοβίες, οι διάφορες στρατηγικές αυτοβοήθειας καθώς και η θεραπευτική προσέγγιση μπορούν να είναι εξίσου αποτελεσματικές. Η τελική επιλογή θεραπείας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης και της σοβαρότητας της φοβίας σας καθώς και το είδος της υποστήριξης που χρειάζεται το άτομο. Κατά γενικό κανόνα, οι τεχνικές αυτοβοήθειας είναι πάντα χρήσιμες. Όσο περισσότερα μπορείτε να κάνετε για τον εαυτό σας, τόσο περισσότερο αισθάνεσθε ότι ανακτάτε τον έλεγχο της φοβίας σας. Ωστόσο, εάν η φοβία σας είναι τόσο σοβαρή ώστε να προκαλεί κρίσεις πανικού ή άγχους ή είναι ανεξέλεγκτη, τότε ίσως είναι αναγκαίο να λάβετε πρόσθετη υποστήριξη.

Πηγή: https://www.helpguide.org/mental