Όταν έρχεται η κρίση πανικού

2014-01-18 13:12


Κρίσεις πανικού: τι συνιστούν;

Μια κρίση πανικού συνιστά ένα ξαφνικό "κύμα" συντριπτικού άγχους και φόβου. Η καρδιά χτυπάει ασταμάτητα και το άτομο δυσκολεύεται ιδιαίτερα να αναπνεύσει. Το άτομο μπορεί ακόμη και να νιώθει ότι πρόκειται να πεθάνει ή ότι τρελαίνεται. Εάν παραμείνουν χωρίς θεραπεία, οι κρίσεις πανικού μπορεί να οδηγήσουν σε διαταραχή πανικού και άλλα σύνοδα προβλήματα. Μπορούν ακόμη και να σας αναγκάσουν το άτομο να αποσυρθεί από τις συνήθεις καθημερινές δραστηριότητες. Όμως, οι κρίσεις πανικού μπορούν να θεραπευτούν εφόσον το άτομο ζητήσει βοήθεια άμεσα. Με τη ψυχοθεραπεία, το άτομο μπορεί να επιτύχει την μείωση ή την εξάλειψη των συμπτωμάτων του πανικού και να ανακτήσουν τον έλεγχο της ζωής τους.

 

Κατανοώντας μια κρίση πανικού

Σε πολλές περιπτώσεις, οι κρίσεις πανικού εμφανίζονται αιφνίδια χωρίς καμία προειδοποίηση. Συχνά, δεν υπάρχει σαφής λόγος για την εμφάνιση τους. Μπορούν να συμβούν ακόμη και όταν το άτομο κοιμάται ή χαλαρώνει. Μια κρίση πανικού μπορεί να συμβεί μόνο μια φορά στην ζωή του ατόμου, αλλά πολλοί άνθρωποι βιώνουν επαναλαμβανόμενα επεισόδια. Οι επαναλαμβανόμενες κρίσεις πανικού συχνά προκαλούνται από μια συγκεκριμένη κατάσταση, όπως π.χ. όταν το άτομο διασχίζοει μια γέφυρα ή μιλάει ανοιχτά σε κοινό, ειδικά αν η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει μια κρίση πανικού πριν. Το άτομο ενδέχεται να αντιμετωπίσει μια ή περισσότερες κρίσεις πανικού που μπορεί να συνιστούν μέρος μιας άλλης διαταραχής, όπως η διαταραχή πανικού, η κοινωνική φοβία, ή κατάθλιψη. Ανεξάρτητα από την αιτία, οι κρίσεις πανικού είναι θεραπεύσιμες. Υπάρχουν πολλές αποτελεσματικές θεραπείες και στρατηγικές αντιμετώπισης που μπορεί κάποιος να ακολουθήσει, δίνοντας έμφαση στα συμπτώματα.

 

Συμπτώματα μιας κρίσης πανικού

Οι κρίσεις πανικού συχνά εμφανίζονται όταν είστε μακριά από το σπίτι, αλλά μπορούν να συμβούν οπουδήποτε και ανά πάσα στιγμή π.χ. ενώ βρίσκεστε σε ένα εμπορικό κατάστημα, περπατώντας στο δρόμο, οδηγώντας το αυτοκίνητό σας, ή ακόμη και όταν κάθεστε στον καναπέ στο σπίτι. Τα σημεία και τα συμπτώματα μιας κρίσης πανικού εμφανίζονται απότομα και συνήθως κορυφώνονται μέσα σε 10 λεπτά. Οι περισσότερες κρίσεις πανικού κρατούν περίπου 20 έως 30 λεπτά ενώ σπανίως διαρκούν περισσότερο από μία ώρα. Μερικά από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα κρίσης πανικού περιλαμβάνουν:

  • Δυσκολία στην αναπνοή 
  • Αίσθημα ταχυκαρδίας ή ταχυπαλμίας
  • Πόνος στο στήθος ή δυσφορία
  • Αίσθημα πνιγμού
  • Εφίδρωση
  • Ναυτία ή στομαχικές διαταραχές
  • Αίσθημα ζάλης, ζαλάδα ή λιποθυμία
  • Μούδιασμα ή αίσθημα μυρμήγκιασμα

 

Αίτια των κρίσεων πανικού

Αν και οι ακριβείς αιτίες των κρίσεων πανικού και της διαταραχή πανικού είναι ασαφείς, φαίνεται ότι το οικογενειακό ιστορικό παίζει σημαντικό ρόλο.  Εξίσου σημαντικό ρόλο φαίνεται να παίζουν οι διάφορες μεγάλες μεταβάσεις της ζωής μας ή ιδιαίτερα στρεσσογόνα γεγονότα (θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου, διαζύγιο, απώλεια εργασίας). Οι κρίσεις πανικού μπορούν επίσης να προκληθούν από ιατρικές παθήσεις και άλλα φυσικά αίτια όπως:

  • Πρόπτωση της μιτροειδούς βαλβίδας , ένα μικρό καρδιακό πρόβλημα που παρουσιάζεται όταν μια εκ των βαλβίδων της καρδιάς δεν κλείνει σωστά
  • Υπερθυρεοειδισμός
  • Υπογλυκαιμία (χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα)
  • Χρήση διεγερτικών (αμφεταμίνες, κοκαΐνη, καφεΐνη)

 

Θεραπεία για τις κρίσεις και την διαταραχή πανικού

Οι κρίσεις πανικού και η διαταραχή πανικού είναι θεραπεύσιμες. Μπορούν συνήθως μπορεί να αντιμετωπιστούν επιτυχώς με διάφορες στρατηγικές αυτοβοήθειας, με σειρά από θεραπευτικές συνεδρίες ή με την χρήση κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής.

 

Πηγή: https://www.helpguide.org/mental