Συχνές Ερωτήσεις

Γιατί κάποιος να επισκεφθεί ψυχολόγο;

Παρά το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι ζητούν επαγγελματική συμβουλή για προσωπικά προβλήματα, μπορεί να είναι δύσκολο για κάποιον να αναγνωρίσει ότι ο ίδιος ή τα αγαπημένα του πρόσωπα χρειάζονται βοήθεια. Το πρόβλημα δεν χρειάζεται να είναι αφόρητο ή έντονα δυσβάσταχτο για να επωφεληθεί κάποιος από την ψυχολογική βοήθεια. Ο καθένας από εμάς μπορεί να χρειαστεί να συμβουλευτεί έναν ψυχολόγο για να αναλύσει και να κατανοήσει το πρόβλημα, να αναπτύξει υγιείς στρατηγικές, και να κάνει τις αλλαγές που χρειάζονται.

Μην περιμένετε το πρόβλημα πάντα να είναι αφόρητο: η αναμονή μπορεί να προκαλέσει περιττό πόνο και να χειροτερέψει την έκβαση της κατάστασης με την πάροδο του χρόνου. Ο καθένας μπορεί να επωφεληθεί από ψυχολογικές υπηρεσίες που ενισχύουν και διατηρούν τη σωματική και ψυχική υγεία με στόχο την βελτίωση της ποιότητας της καθημερινής μας ζωής.

Ποιά είναι η διαφορά μεταξύ ψυχολόγου και ψυχιάτρου;

Ψυχολόγος είναι ο επαγγελματιάς ψυχικής υγείας που έχει σπουδάσει ψυχολογία. Αντίστοιχα, ένας ψυχίατρος κατέχει πτυχίο ιατρικής με ειδικότητα στην ψυχιατρική. Οι περισσότεροι αδειούχοι ψυχολόγοι, ψυχοθεραπευτές ή σύμβουλοι ψυχικής υγείας είναι κάτοχοι διδακτορικού ή μεταπτυχιακού τίτλου ή εξειδικευμένης εκπαίδευσης στον τομέα τους. Αντίθετα, ο ψυχίατρος κατέχει τον τίτλο του ιατρού. Εξαιτίας αυτής της διάκρισης, ένας ψυχίατρος έχει την δυνατότητα να συνταγογραφήσει και να χορηγήσει φάρμακα στους ασθενείς, κάτι που ο ψυχολόγος δεν δύναται να κάνει. Ψυχολόγοι και ψυχίατροι συνιστούν συναφείς ειδικότητες και συχνά συνεργάζονται στο χώρο της ψυχικής υγείας.

Ο ψυχολόγος απευθύνεται μόνο στους ψυχικά διαταραγμένους ανθρώπους;

Όχι. Ο ψυχολόγος απευθύνεται σε όλους όσους αναζητούν υγιείς εναλλακτικούς τρόπους σκέψης με στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, τόσο σε προσωπικό όσο και σε οικογενειακό και επαγγελματικό επίπεδο. Όλοι οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν δυσκολίες προσαρμογής σε διάφορες καταστάσεις της καθημερινότητας. Η ψυχοθεραπευτική διαδικασία στοχεύει στην εκμάθηση θετικών συνηθειών, συμπεριφορών και τρόπων σκέψης με στόχο την άμεση επίλυση των δυσκολιών που απασχολούν τον πελάτη.

Τι να περιμένει κάποιος από την διαδικασία της θεραπείας;

Παρά το γεγονός ότι κάθε εμπειρία ατομικής θεραπείας διαφέρει, τα ακόλουθα βήματα μπορούν να σας δώσουν μια ιδέα για το τι να περιμένετε από την θεραπευτική διαδικασία:


Πρώτη επαφή

Η πρώτη σας επαφή με τον ψυχολόγο γίνεται στο ιδιωτικό περιβάλλον του γραφείου. Σε αυτήν την πρώτη επαφή μπορείτε να θέσετε ερωτήσεις σχετικά με τις χρεώσεις, τις ώρες, την διαθεσιμότητα σας καθώς και την γενικότερη πορεία της θεραπευτικής διαδικασίας. Παράλληλα, θα συζητήσετε για το υπάρχον πρόβλημα σας και τον λόγο της επίσκεψης σας. Οι περισσότερες θεραπευτικές συνεδρίες διαρκούν περίπου μία ώρα. Κοντά στο τέλος της συνεδρίας, ο ψυχολόγος συνοψίζει τα όσα έχουν ειπωθεί κάνοντας παράλληλα συστάσεις για τις μελλοντικές συναντήσεις ή πρόσθετες παραπομπές.

Πρώτες συναντήσεις

Στα πρώτα στάδια της θεραπείας, εσείς και ο ψυχολόγος σας θα αναπτύξετε ένα θεραπευτικό πλάνο το οποίο θα περιλαμβάνει στόχους και κριτήρια για την αξιολόγηση σας. Μερικοί ψυχολόγοι χρησιμοποιούν ένα γραπτό σχέδιο θεραπείας ενώ άλλοι χρησιμοποιούν ένα λιγότερο επίσημο σχέδιο. Αρχικά, ο πελάτης είναι πιθανό να αισθάνεται μεγάλη βελτίωση συνοδευόμενη από ένα αίσθηση ανακούφισης. Ένα μεγάλο μέρος αυτού του συναισθήματος προέρχεται από το γεγονός ότι μιλάτε για το πρόβλημά σας με ένα ειδικό επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Όπως και στις περισσότερες σχέσεις, έτσι και η θεραπευτική σχέση μπορεί να έχει τα σκαμπανεβάσματα της. Η αρχική ευφορία του πελάτη κατά τη διάρκεια των αρχικών σταδίων της θεραπείας μπορεί να εξασθενίσει. Αυτό δεν είναι ασυνήθιστο ούτε αποτελεί μια ένδειξη ότι η θεραπεία δεν πηγαίνει καλά. Αντίθετα, είναι σημαντικό για τον πελάτη να ακολουθήσει το θεραπευτικό σχέδιο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και να προχωρήσει, αναγνωρίζοντας τόσο τις δυσκολίες όσο και τα συναισθήματα του εκείνη την δεδομένη στιγμή.

Πόσο διαρκεί η διαδικασία της ψυχοθεραπείας;

Το χρονικό διάστημα της ψυχολογικής θεραπείας εξαρτάται από μία ποικιλία παραγόντων , όπως ο τύπος και η σοβαρότητα του προβλήματος, καθώς και οι οικονομικές δυνατότητες του πελάτη. Μερικοί ψυχοθεραπευτές εφαρμόζουν μια σύντομη θεραπεία που στοχεύει ειδικά στα συμπτώματα. Η σύντομη αυτή προσέγγιση μπορεί να κυμαίνεται από έξι έως δέκα συνεδρίες. Οι συνεδρίες- συναντήσεις είναι συχνά εβδομαδιαίες, αλλά η συχνότητα τους μπορεί να ποικίλει. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί επιπλέον χρόνος, ειδικά εάν τα συμπτώματα είναι σοβαρά ή τα προβλήματά που αυτά προκαλούν είναι ιδιαίτερα περίπλοκα.

Στην αρχή της θεραπείας σας , θα πρέπει να συζητήσετε με τον θεραπευτή σας πόσο καιρό ο ίδιος προβλέπει την διάρκεια της θεραπείας. Παρά το γεγονός ότι το αρχικό πλάνο υπόκειται σε αλλαγές, όλα ουσιαστικά εξαρτώνται από την πρόοδο του πελάτη καθώς και την επιθυμία του να εμπλακεί στην θεραπευτική διαδικασία .

Είναι ασφαλή τα προσωπικά μου δεδομένα και ό,τι ειπωθεί κατά την διάρκεια της συνάντησης;

Ναι. Το επάγγελμα του ψυχολόγου στην Ελλάδα διέπεται από τους κανόνες δεοντολογίας του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (ΣΕΨ). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο ψυχολόγος έχει πρωταρχική υποχρέωση απέναντι στον πελάτη του να τηρεί πλήρη εχεμύθεια για ό,τι περιέχεται σε γνώση του από την ιδιωτική ζωή και τις πράξεις του ακόμα και αν δεν του τα έχει ανακοινώσει ο ίδιος ο πελάτης.

Η λύση της υποχρέωσης για την τήρηση του επαγγελματικού απορρήτου επιτρέπεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις όπου ο ψυχολόγος έχει σχηματίσει τη γνώμη ότι κινδυνεύει η ζωή (ασφάλεια) του πελάτη του ή η ζωή και η σωματική ακεραιότητα τρίτων προσώπων. Στην περίπτωση αυτή, η ανακοίνωση γίνεται μόνο σε αρμόδια πρόσωπα ή φορείς (οικείους, κηδεμόνα, δικαιοσύνη).